Pedagogen platform

Hoe bereid ik me voor op een studie?

Geplaatst op

Je bent (bijna) klaar met de middelbare school en je vervolgstudie komt steeds dichterbij. Of je nu al weet wat je gaat studeren of er nog niet helemaal uit bent, een goede voorbereiding is het halve werk. Hoe jij je goed kunt voorbereiden op je aankomende studie, dat lees je hier!

Studeren in het buitenland

Ben je er nog niet helemaal uit wat je leuk vindt of wil je juist gerichte vakken leren die je op de Nederlandse middelbare school mist? Dan kun je ter voorbereiding op je vervolgstudie op uitwisseling gaan. Een highschool in Australië is een goede optie als je vooral nieuwe sociale contacten op wilt doen, Amerika is een perfect wanneer je wilt ontdekken wat voor activiteiten bij je passen en in Mexico kan je heel gericht vakken volgen die je optimaal voorbereiden op je studie, zoals wetenschap. Een jaar studeren in het buitenland geeft je de mogelijkheid om nieuwe kennis en vaardigheden op te doen, die je een voorsprong geven tijdens je studie en mooi staan op je cv.

Neem een tussenjaar

Een andere manier om je voor te bereiden op je aankomende studie, is door een tussenjaar te nemen. Je hoeft even niet te voldoen aan verplichtingen en verwachtingen en hebt de kans om jezelf op een andere manier te ontwikkelen. Veel jongeren gaan reizen tijdens een tussenjaar, maar je kunt de tijd ook gebruiken om thuis tot rust komen en eventueel wat geld te gaan verdienen. Door te gaan werken, kun je alvast geld opzij leggen voor de studiekosten of andere zaken waar je geld voor nodig hebt tijdens je studie, zoals het betalen van huur of de aanschaf van boeken. Zorg er wel voor dat je niet te hard gaat werken; je moet wel uitgerust aan je studie kunnen beginnen na je tussenjaar!

Goed onderzoek doen

Weet je nog niet goed wat je graag wilt gaan studeren? Dan doe je er goed aan om eerst onderzoek te doen naar verschillende studies en beroepen. Wat spreekt je aan en waar ben je goed in? Wat voor beroep zie jij jezelf de komende jaren uitoefenen? Ga naar open dagen, zoek op wat het beroep dat je interessant lijkt inhoudt, wat de baankansen zijn en wat voor studie je daarvoor moet volgen. Op die manier heb je de minste kans dat je de verkeerde studiekeus maakt en tussendoor moet wisselen.

 

Over ons

Wil je wel eens wat meer weten over pedagogie en het werk van een pedagoog? Dan is het zeker leuk om de blogs op onze site door te lezen.

Contactgegevens

Via info @ pedagogenplatform.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden