Pedagogen platform

Gaatjes, voorkomen en verhelpen

Geplaatst op

Problemen aan het gebit zijn misschien wel het meest vervelende wat je kunt overkomen. Het hindert tijdens het eten, het zorgt soms voor spraakgebrek en leidt je vaak af van je dagelijkse bezigheden door de zeurende pijn die je steeds voelt. Het is daarom zo belangrijk om gaatjes te voorkomen! Toch kan het weleens gebeuren dat bepaalde bacteriën toch doordringen en dat je toch last krijgt van gaatjes. In deze blog vertellen we dan ook graag wat meer over beide onderwerpen, het voorkomen en behandelen van een gaatje. Lees dus vooral verder.

Voorkomen van een gaatje

Een gaatje kun je goed voorkomen door je tanden en mond regelmatig grondig te verzorgen. Door deskundige wordt aangeraden om je tanden in elk geval 2 keer per dag te poetsen en na te reinigen met een rager en mondspoeling. Ook is het belangrijk om je tanden te reinigen nadat je bepaalde voedingsmiddelen hebt genomen. Er zijn namelijk producten die net even wat meer schade aan je tanden toebrengen dan andere. De meest schadelijke voedingsmiddelen zijn onder meer:

  • Frisdranken en energydrank
  • Vruchtensappen en happen van fruit
  • Koekjes, gebak en taart
  • Kauwgom met suiker
  • Alcoholische dranken

Uiteraard is het niet verboden om deze voedingsmiddelen tot je te nemen, maar is het belangrijk om na het gebruik ervan je tanden even extra te reinigen. In deze producten zitten veel suikers en zuren die op het gebit blijven plakken en het tandglazuur flink aantasten.

Hoe herken ik een gaatje

Een gaatje hoef je niet altijd op tijd door te hebben, soms wil een gaatje pas later voelbaar zijn wanneer het eigenlijk al aan de late kant is. Maar toch voel je vaak echt wel dat er iets loos is. Het ontdekken van een gaatje in je tand kun je vaak gemakkelijk herkennen door:

  • Tandgevoeligheid, gevoelige reactie op hete, koude, zoete en zure voedingsmiddelen.
  • Kiespijn of een ongemakkelijk gevoel aan je tanden
  • Zichtbare donkerbruine of zwarte verkleuringen op het tandoppervlak
  • Voelbare puntjes of gaatjes in het gebit
  • Gek gevoel, waarbij je voelt dat het tandoppervlak ruw en oneffen aanvoelt.
  • Slechte adem die aanhoudt ook na het reinigen geeft aan dat er iets aan het rotten is in het gebit.

Wie kan mij helpen bij het verhelpen van een gaatje

Denk je toch een gaatje te hebben? Dan is het een slim idee om een tandarts te bezoeken. Een regelmatig tandartsbezoek is sowieso aan te raden om volgende problemen aan het gebit op tijd te ontdekken en zelfs te voorkomen. Studentist is een tandarts in Amsterdam die veel ervaring en kennis heeft op het gebied van tandheelkunde.

Gerelateerde berichten

Over ons

Wil je wel eens wat meer weten over pedagogie en het werk van een pedagoog? Dan is het zeker leuk om de blogs op onze site door te lezen.

Contactgegevens

Via info @ pedagogenplatform.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden